Hypnose wint terrein in ziekenhuizen

• Medische Wereld opent langzaam
Na het artikel over prof. Benninga waarin een onderzoek is besproken over het effect van hypnose bij chronische buikpijn komen er steeds meer interessante meldingen binnen. Zo blijkt dat men in België al veel langer bezig is om hypnose toe te passen als pijnstiller.
Prof. dr. Marie-Elisabeth Faymonvill, anesthesiste in het Sart-Tilman Universiteit ziekenhuis in Luik, past al meer dan 15 jaren met succes hypnose toe. Inmiddels zijn al meer dan 6.000 mensen onder hypnose gebracht en werden ze daarna met een plaatselijk verdoving geopereerd. Dit gebeurt trouwens op slechts 1 voorwaarde; de patiënt moet dit willen. Men moet bereidt zijn om de suggestie te accepteren en het vertrouwen hebben in de artsen.
 
suggestie hypnose
Hierbij wordt aangegeven dat de stem van de hypnotiseur en de woorden belangrijk zijn voor het resultaat. Men gaat uit van een placebo effect zoals de witte jas van een arts. Deze staat gelijk aan autoriteit (in de setting van ziekenhuis). Een suggestie die afkomstig is van een autoriteit werkt als een vorm van hypnose.
Juliana ziekenhuis Den Haag
Verder valt te lezen dat ook het Juliana ziekenhuis in Den Haag in 2010 is begonnen met de hypnose techniek toe te passen. Er kwam veel kritiek op deze toepassing (hoe kan het ook anders in Nederland?) Maar waarom? Als het toch werkt dan kan het zoveel voordelen opleveren.
Veelal heeft het te maken met suggestie; als de setting goed is en de suggestie wordt correct opgenomen werkt het, zo blijkt.

Bron: hypnosesuc6